One of the simplest recipes ever .. ehhehe I tried them last week and walllaaahhhh... EUREKA!!!
bahan2:
3 tbsp butter
2 tbsp tepung gandum
2 biji bwg besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
2 cawan mushroom fresh-cincang (beli kat carrefour je)
4 cawan stok ayam - kalu malas buat stok ayam bulih ganti dgn 1 kiub ayam + air 4 cawan
1 cawan cream - kalau tak de cream ni aku ganti dgn susu ideal je
2 cawan susu - guna susu dlm kotak , eg dutch lady / HL/ Marigold etc
Sedikit Herbs - oregano / thyme / basil
Sedikit lada hitam
garam
Cara2:
panaskan butter
tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau
masukkan cincangan cendawan then agak2 layu bulih masukkan tepung, kacau sampai agak2 tepung tukar kaler jadik perang - kalu agak mcm tak cukup minyak bulih tambah butter sikit
tambahkan stok ayam and susu
tambahkan cream - kalu guna la
bubuh garam, lada hitam and herbs - pandai2 la rasa masin die
masak sampai pekat sikit
tutup api sat and amik separuh or lebih dari sup, sejukkan sikit pastu blend bagi halus
campur balik yg dah kena blend tadi dgn sup kat periuk tu, panaskan sekejap je
Siap utk dimakan dgn garlic bread
Note : Ni cara nak buat garlic bread yg senang
Amik 2-3 ulas bawang putih, cincang halus
campurkan garlic tu dgn beberapa sudu butter , agak2 je la..
sapukan atas roti gardenia
bakar dlm 5 minit or sampai perang.. kalu suka roti hangit bulih bakar sampai hitam.. haha
ehhehe resepi di ambil dari blog kak Iym :)
bahan2:
3 tbsp butter
2 tbsp tepung gandum
2 biji bwg besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
2 cawan mushroom fresh-cincang (beli kat carrefour je)
4 cawan stok ayam - kalu malas buat stok ayam bulih ganti dgn 1 kiub ayam + air 4 cawan
1 cawan cream - kalau tak de cream ni aku ganti dgn susu ideal je
2 cawan susu - guna susu dlm kotak , eg dutch lady / HL/ Marigold etc
Sedikit Herbs - oregano / thyme / basil
Sedikit lada hitam
garam
Cara2:
panaskan butter
tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau
masukkan cincangan cendawan then agak2 layu bulih masukkan tepung, kacau sampai agak2 tepung tukar kaler jadik perang - kalu agak mcm tak cukup minyak bulih tambah butter sikit
tambahkan stok ayam and susu
tambahkan cream - kalu guna la
bubuh garam, lada hitam and herbs - pandai2 la rasa masin die
masak sampai pekat sikit
tutup api sat and amik separuh or lebih dari sup, sejukkan sikit pastu blend bagi halus
campur balik yg dah kena blend tadi dgn sup kat periuk tu, panaskan sekejap je
Siap utk dimakan dgn garlic bread
Note : Ni cara nak buat garlic bread yg senang
Amik 2-3 ulas bawang putih, cincang halus
campurkan garlic tu dgn beberapa sudu butter , agak2 je la..
sapukan atas roti gardenia
bakar dlm 5 minit or sampai perang.. kalu suka roti hangit bulih bakar sampai hitam.. haha
ehhehe resepi di ambil dari blog kak Iym :)
3 comments:
sity, pakai mushroom apa? cendawan butang ke shitake ke??
aiya apa ntah nama cendawan tuh.. kat carrefour alamanda ada :)
lam bekas ijau
fresh mushroom :)
What a great site » »
Post a Comment